Wat is de Roparun?

Wat is Roparun?
De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs én Hamburg naar Rotterdam waarbij deelnemers, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.

Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers, die dus ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen, oftewel meer dan 1 ½ marathon. Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding. Denk hierbij aan chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins. Teams zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van deze taken en gemiddeld bestaat een team uit 25 personen.

Naast de sportieve inspanning, moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het doel. Teams doen dit door het organiseren van allerlei acties. Het inpakken van boodschappen, het wassen van auto’s, het houden van collectes en het zoeken naar sponsors. Ook zijn de leden van elk team verplicht Roparun loten te verkopen waarvan de opbrengst ten goede komt aan het doel. De drie teams met de hoogste opbrengst en de zes teams die een prijs hebben gewonnen naar aanleiding van hun gelopen snelheid worden gehuldigd tijdens de Slotavond van de Roparun dat een aantal weken na de finish plaatsvindt. Op die avond wordt ook de totale opbrengst van de Roparun bekend gemaakt. De afgelopen 24 edities van de Roparun is al meer dan 62 miljoen euro opgehaald voor zorg voor mensen met kanker.

Waarom meedoen?
Redenen om mee te doen aan de Roparun zijn er genoeg. Vraag aan (oud) deelnemers wat een deelname aan de Roparun inhoudt en je zult ongetwijfeld van iedereen hetzelfde horen; de Roparun kun je niet omschrijven, die moet je meemaken. Ook een vaak gehoorde Roparun uitspraak is dat je na één keer deelname besmet bent met het Roparun virus. Je bent dus gewaarschuwd!

Deelname aan het evenement op zich is dus al ontzettend mooi tijdens het Pinksterweekend. Maar het Roparunnen is veel meer dan het lopen en fietsen. Het is teamsport, topsport maar ook zeker meer. Het is een uniek evenement waarbij gezonde mensen in teamverband geld bijeenbrengen om de kwaliteit van leven van kankerpatiënten te verbeteren. Naast het sportieve gedeelte is er dus de uitdaging om een mooi donatiebedrag voor het doel van Stichting Roparun op te halen. En als je bedenkt dat een Roparunteam gemiddeld zo’n 16.000 euro ophaalt, dan is dat toch wel een goede reden om jezelf in te zetten om mooie teamacties te organiseren?

De Roparun staat voor “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. De opbrengst van de Roparun wordt niet besteed aan onderzoek, maar komt ten goede aan zaken die het leven van  kankerpatiënten kunnen veraangenamen. Niet alleen de sportieve prestatie telt, maar juist en vooral het bedrag dat door een team bijeen wordt gelopen. Kortom, een avontuur voor het leven.

Dus hoeveel redenen heb je nog meer nodig om mee te doen aan de Roparun 2016?

Meer informatie